Deelname aan Jubileumexpositie CCUVN

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging viert haar 40 jarig jubileum met een expositie “De kunst van het leven met IBD”.
Kunstenaars zijn gevraagd om deze onzichtbare ziekte zichtbaar te maken. Ik vind het een eer om hieraan mijn steentje bij te mogen dragen.
Ik ben gekoppeld aan een 19-jarige vrouw, die al ruim 6 jaar ziek is; zij heeft mij haar verhaal verteld. Het trof me vooral dat deze ziekte een grote impact heeft op haar dagelijkse leven. Ze voelt zich veel ziek, heeft pijn en wordt gehinderd door vele vele toiletbezoeken. School, werk, hobby’s kosten energie en ze moet veel rusten. Maar ondanks deze moeilijkheden antwoordde ze op mijn vraag of ze haar paardrij-passie nog kon doen: “ook al heb ik pijn, ik ga altijd rijden”. Deze zin bleef in mijn hoofd echoën en heb ik gebruikt als uitgangspunt voor mijn werk.
Ze gaf me haar oude paardrijbroek. Dit was voor mij een groot geschenk, vanwege het verhaal en het verleden dat ik lees in de versleten textiel. De broek heb ik gebruikt in een paar collages, een ervan staat als voorbeeld bij deze blog.
Er wordt ter ere van het jubileum een fotoboek uitgebracht met de verhalen van patiënt, kunstenaar en de kunstwerken. De bijbehorende expositie is op 12 en 13 april, in Podium Kunst bij ’t Spant in Bussum is voor bezoek toegankelijk. Openingstijden zijn nog niet bekend.